banner 1 backround L-Mesitran full range_small size png xoris-antiviotika 01 /02 banner 3 backround (1) 02 /02

Ιατροτεχνολογία

Η ιατροτεχνολογία των ολλανδικών επιθεμάτων  επούλωσης L-Mesitran® με δραστική ουσία το μέλι ιατρικού τύπου αποτελεί κορυφαία, καινοτόμα επιλογή θεραπείας ελκών, τραυμάτων και εγκαυμάτων παγκοσμίως έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 55 χώρες.

Η προϊοντική σειρά επούλωσης L-Mesitran® περιλαμβάνει πιστοποιημένα -και από τον FDA των Η.Π.Α.- ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως αλοιφές και επιθέματα κάλυψης, τα οποία εμπεριέχουν ιατρικά βαθμονομημένο μέλι σε διαφορετική περιεκτικότητα αναλόγως του προϊόντος. Η σύνθεσή τους περιλαμβάνει μη γενετικά τροποποιημένο μέλι ύψιστης ποιότητας με συγκεκριμένα φυτοχημικά χαρακτηριστικά, το οποίο έχει επιδεχθεί εργαστηριακή επεξεργασία και στοχευμένη προσθήκη λοιπών φυσικών συστατικών, χωρίς αντιβιοτικά.

Η προηγμένη ιατροτεχνολογία επούλωσης L-Mesitran® διακρίνεται για τη δραστική επουλωτική και αντιμικροβιακή παρέμβασή της στη βλάβη, προσφέροντας σημαντικές λύσεις στη σύγχρονη τραυματολογία σε νοσοκομειακές, κατ’ οίκον αλλά και κτηνιατρικές εφαρμογές θεραπείας.

Πιστοποιήσεις

ce-01
Ασφάλεια και ποιότητα συστατικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

fda-01
Food & Drug Administration, Η.Π.Α.

eof-01
Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Ιατροτεχνολογία Ολλανδίας

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των προηγμένων επιθεμάτων L-Mesitran® ως προς την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα δράσης τους, αλλά και ως προς την ταχύτητα επούλωσης, προκύπτει από την ολιστική παρέμβαση του μελιού ιατρικού τύπου στο τραύμα, ως συνέπεια της ενεργοποίησης του φυσικού μηχανισμού δράσης του και της ανάπτυξης των ποικίλων ευεργετικών ιδιοτήτων του:

1. Παροχή Πλούσιας Οξυγόνωσης

Η παρουσία του μελιού ιατρικού τύπου στα επιθέματα L-Mesitran® συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και διατήρηση όξινου περιβάλλοντος μεσο-χαμηλού pH (από 3 έως 6 αναλόγως του προϊόντος) στη βλάβη διασφαλίζοντας τη διαρκή και πλούσια οξυγόνωση του τραυματικού ιστού, καθώς  απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες  οξυγόνου από την οξυαιμοσφαιρίνη του αίματος. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο παράγοντα επούλωσης μιας βλάβης, έχει δε προσδιοριστεί βάσει μελετών ότι μείωση του pH κατά μόλις 0.9 απελευθερώνει 5πλάσια ποσότητα  οξυγόνου από την οξυαιμοσφαιρίνη.

2. Φυσικός, Διεξοδικός Καθαρισμός

Βασική και μοναδική ιδιότητα των προηγμένων επιθεμάτων L-Mesitran® είναι η ισχυρή οσμωτική δράση του μελιού ιατρικού τύπου η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι το μέλι, ως παχύρευστη οργανική ύλη, όταν έρθει σε επαφή με το εξίδρωμα του έλκους αρχίζει και  λειτουργεί οσμωτικά ως φυσικό vacuum. Κατά συνέπεια:

 1. σε συνδυασμό με το υγρό περιβάλλον  που αναπτύσσουν τα προϊόντα στην επιφάνεια του τραύματος, ενεργοποιείται άμεσα η αυτόλυση των νεκρωτικών κυττάρων και ο διεξοδικός καθαρισμός και υγιεινή του έλκους. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι σημαντική για κάθε φυσιολογία και κατάσταση βλάβης, καθίσταται όμως ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις όπου ο χειρουργικός καθαρισμός των νεκρώσεων καθίσταται αποτρεπτικός και επισφαλής λόγω της υποκείμενης παθολογίας του ασθενή, π.χ. στα διαβητικά έλκη.
 2. Προάγεται ενεργητικά η επούλωση καθώς η οσμωτική δράση του μελιού διεγείρει την εντατική ροή λέμφου (νέα κύτταρα σε υγρή μορφή) από τον υγιή υποκείμενο ιστό, επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία.

3. Ισχυρή Αντιμικροβιακή και Αντιμυκητιακή Δράση

Τα προϊόντα L-Mesitran® διακρίνονται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση τους ακόμη και όταν το μέλι αραιωθεί από το εξίδρωμα του έλκους, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς και αποδεδειγμένα ιδιαίτερα φορτία όπως: Tα μικρόβια MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη). Tα πολυανθεκτικά βακτήρια E.Coli που φέρουν τα ένζυμα ESBL και απαντώνται συχνά στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Tα βακτήρια VRE.

Η αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση των προϊόντων L-Mesitran® προκύπτει λόγω ότι το ιατρικά βαθμονομημένο μέλι έχει χαμηλό δείκτη ενεργότητας ύδατος (water activity aw) και ορίζεται ως η διαθέσιμη ποσότητα υγρασίας που αποδεσμεύεται από το μέλι στο περιβάλλον για ενζυματικές λειτουργίες και ανάπτυξη μικροοργανισμών. Δεδομένου ότι το μέλι ιατρικού τύπου έχει χαμηλό δείκτη ενεργότητας ύδατος, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 0.55-0.62, ενώ τα μικρόβια επιβιώνουν σε επίπεδα τιμών από 0.9 και άνω και οι μύκητες (είναι πιο ανθεκτικοί) επιβιώνουν σε περιβάλλοντα με δείκτη άνω του 0.7, ουσιαστικά το μέλι  ιατρικού τύπου αποστερεί από τα παθογόνα την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν στη βλάβη.

4. Ανάπτυξη και Διατήρηση Αντισηπτικού Περιβάλλοντος

Το μέλι ιατρικού τύπου διαθέτει σε σημαντική περιεκτικότητα το ένζυμο της οξειδάσης της γλυκόζης, το οποίο κατά την επαφή του με το εξίδρωμα του έλκους μετατρέπεται μέσω ενζυματικής αντίδρασης σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2O2) με συνέπεια την ανάπτυξη και διατήρηση αντισηπτικού περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι, η αντισηπτική δράση του μελιού ιατρικού τύπου δεν λειτουργεί κυτταροτοξικά, όπως συμβαίνει με τις συμβατικές αντισηπτικές/αντιμικροβιακές ουσίες (άργυρο, οξυζενέ, betadin κ.α.), ακόμη κι αν απαιτηθεί η παρατεταμένη χρήση και παρουσία του προϊόντος στη βλάβη.

5. Τροφοδότηση Βιταμινών, Αμινοξέων και Μεταλλικών Στοιχείων

Το μέλι ιατρικού τύπου εμπεριέχει σε αφθονία θρεπτικά στοιχεία όπως, βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία με τα οποία τροφοδοτείται διαρκώς το έλκος ενισχύοντας ενεργητικά την επουλωτική διαδικασία συγκριτικά με συμβατικά επιθέματα.

6. Εξουδετέρωση της Δυσοσμίας των Λοιμώξεων

Το φαινόμενο της δυσοσμίας των ελκών είναι αποτέλεσμα των αμμωνιούχων και θειούχων κενώσεων που προκύπτουν κατά τον μεταβολισμό των αμινοξέων του έλκους με τα οποία τρέφονται οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί. Η μοναδική ιδιότητα των προϊόντων L-Mesitran® εξουδετέρωσης της δυσοσμίας των λοιμώξεων οφείλεται στο ότι η παρουσία του μελιού και δη της γλυκόζης του, διεγείρει επιλεκτικά την κατανάλωσή της από τα βακτήρια. Από τον μεταβολισμό της γλυκόζης παράγονται πλέον άοσμα σύμπλοκα λακτικού οξεός, ενώ η εξουδετέρωση της δυσοσμίας γίνεται άμεσα αισθητή από τη 1η-2η ημέρα εφαρμογής, ανακουφίζοντας σημαντικά τη ψυχολογία του ασθενή αλλά και τον επαγγελματία υγείας που επιμελείται τη θεραπεία του.

Ταχεία Αγγειογένεση
& Επιθηλιοποίηση

Πρακτικά, η διατήρηση υγρού περιβάλλοντος επούλωσης αποτρέπει την ανεπιθύμητη συγκόλληση των εξιδρωμάτων στα επιθέματα κάλυψης της βλάβης, καθιστώντας τις αλλαγές επιθεμάτων αβίαστες, ατραυματικές και ανώδυνες. Επιπρόσθετα, διευκολύνεται και επιταχύνεται η σχετική διαδικασία αλλαγών για τους υπευθύνους φροντίδας του ασθενή.

Ενδείξεις Εφαρμογής

ΕΛΚΗ

ΕΛΚΗ

 • Έλκη επιμολυσμένα ή μη
 • Κατάκλισης 1ου-4ου βαθμού
 • Διαβητικά
 • Αρτηριακά
 • Κιρσώδη
ΤΡΑΥΜΑΤΑ

ΤΡΑΥΜΑΤΑ

 • Τραύματα παντός τύπου επιμολυσμένα ή μη
 • Μετεγχειρητικά
 • Περιοχές αφαίρεσης μοσχευμάτων
 • Τραχειοστομίες κ.α.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

 • Εγκαύματα Ακτινοθεραπειών
 • Θερμικών
 • Χημικών
 • Παρατριμμάτων βρεφών και ενηλίκων

Ιδιότητες Εφαρμογής

Διευκόλυνση ανώδυνων επιθεμάτων

Πρακτικά, η διατήρηση υγρού περιβάλλοντος επούλωσης αποτρέπει την ανεπιθύμητη συγκόλληση των εξιδρωμάτων στα επιθέματα απορρόφησης της πληγής, καθιστώντας τις αλλαγές επιθεμάτων αβίαστες, ατραυματικές και ανώδυνες. Επιπρόσθετα, διευκολύνεται και επιταχύνεται η σχετική διαδικασία αλλαγών και για τους υπευθύνους φροντίδας του ασθενή.

Απουσία παρενεργειών

Σημειώνεται, ότι στο πλήρες φάσμα εφαρμογών των προϊόντων L-Mesitran®, σε εκτεταμένο πλήθος και τύπους ελκών ανά την υφήλιο, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες, συνιστάται εντούτοις να μην χρησιμοποιούνται από άτομα αλλεργικά στα συστατικά του.

Η χρήση των προϊόντων ενδείκνυται για παιδιά, ακόμη και νεογνά, καθώς υφίσταται πλήθος παιδοχειρουργικών εφαρμογών.

Τα προϊόντα L-Mesitran® δεν έχουν επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και δεν εισχωρούν στα κύτταρα του οργανισμού.

Κοστολογική αποδοτικότητα

Η ολιστική, ταχεία και ποιοτική επουλωτική δράση των  προηγμένων επιθεμάτων L-Mesitran® σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πρωτόκολλο θεραπείας επιτρέπει αλλαγές των επιθεμάτων κάθε 1 έως 5 ημέρες (αναλόγως του προϊόντος και της κατάστασης της βλάβης) αναδεικνύει τη σημαντική θετική επενέργεια της προϊοντικής σειράς επιθεμάτων L-Mesitran® στη διαχείριση της θεραπείας και από κοστολογικής άποψης.

Συμπεράσματα

Τα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα επούλωσης L-Mesitran® διακρίνονται για την καινοτόμα, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική δράση τους, προσφέροντας παράλληλα στον ασθενή αλλά και στον επαγγελματία υγείας το συγκριτικό πλεονέκτημα θεραπείας, ιδιαίτερα όταν ο αντικειμενικός στόχος είναι η συντομότερη διάρκεια επούλωσης και οι βέλτιστες συνθήκες και αποτελέσματα θεραπείας.

NEWSLETTER SIGN-UP