Κατεβάστε τη μελέτη
Αντικείμενο Μελέτης
Σκοπός της μελέτης είναι η αξιολόγηση της αντιμικροβιακής δράσης τριών προϊόντων ιατρικού μελιού της L-Mesitran (αλοιφές Ointment και Soft και επίθεμα Hydro 10x10cm) και ενός συχνά χρησιμοποιούμενου προϊόντος αργύρου, το Aquacel Ag της εταιρίας ConvaTec. Η αντιμικροβιακή δράση των προϊόντων ελέγχθηκε έναντι των βακτηρίων Pseudomonas Αeruginosa, Staphylococcus Aureus και E. Coli, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο συνήθη παθογόνα ελκών. Η διαδικασία εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιήθηκε βάσει των προδιαγραφών τοπικής χρήσης της European Pharmacopoeia (EP) για την αποτελεσματικότητα της αντιμικροβιακής προστασίας. Η αντίδραση στον μικροβιακό παράγοντα θεωρούνταν αποδεκτή εφόσον τα βακτήρια επεδείκνυαν μείωση 2 log μετά από 48 ώρες, 3 log μετά από 7 ημέρες και καμία αύξηση παθογενών μονάδων (cfu/ml) στις 28 ημέρες. Μετρήσεις μικρότερες των 5 καταγράφονταν ως μηδέν (0), (Σελ. 2).
Σύνοψη Συμπερασμάτων
Πίνακας 1
Ποσότητα ενεργών βακτηρίων Staph. Aureus ανά χιλιοστόλιτρο
διαλύματος (cfu/ml) που ανακτήθηκαν από το επιμολυσμένο
προϊόν για την περίοδο ελέγχου των 28 ημερών.
Πίνακας 2
Ποσότητα ενεργών βακτηρίων Ps. Aeruginosa ανά χιλιοστόλιτρο
διαλύματος (cfu/ml) που ανακτήθηκαν από το επιμολυσμένο
προϊόν για την περίοδο ελέγχου των 28 ημερών.
Πίνακας 3
Ποσότητα ενεργών βακτηρίων E. Coli ανά χιλιοστόλιτρο
διαλύματος (cfu/ml) που ανακτήθηκαν από το επιμολυσμένο
προϊόν για την περίοδο ελέγχου των 28 ημερών.
Όλα τα προϊόντα που ελέγχθηκαν ικανοποίησαν τα κριτήρια της European Pharmacopeia στο ότι μειώθηκε κατά 2 log η βακτηριακή παρουσία εντός 2 ημερών, (Σελ. 3).
Η διαφοροποίηση της αντιμικροβιακής δράσης της αλοιφής L-Mesitran Soft συγκριτικά με την L-Mesitran Ointment πιθανότατα αποδίδεται στη δυσκολία (περισσότερα συστατικά στοιχεία, πιο παχύρευστη υφή) επίτευξης ενός ομογενοποιημένου δείγματος ελέγχου. Εντός 24 ωρών τα βακτήρια αναστάλθηκαν από τα προϊόντα ιατρικού μελιού και τα αργυρούχα προϊόντα καταδεικνύοντας την καταλληλότητά τους για χρήση σε επιμολυσμένα έλκη. Αυτή η μελέτη κατέδειξε ότι και οι δύο αντιβακτηριδιακοί φορείς προσφέρουν μία βιώσιμη εναλλακτική επιλογή έναντι των αντιβιοτικών, ενώ το μέλι ιατρικού τύπου φέρει χαμηλότερο κίνδυνο κυτταρικής τοξικότητας και μικρότερο ρίσκο ενθάρρυνσης της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροοργανισμών.